Lav en plantegning over dit hus

Camilla - Opdateret 15. april 2024

Plantegning af hus

Ligesom den bemærkede arkitekt sagde Jean Nouvel: "Rum gør ikke automatisk arkitektur." Der er masser af plads til at skabe et mesterværk inden for rummet, men der er også plads til at skabe en katastrofe. I denne artikel vil vi gå igennem hvordan du laver en gratis plantegning til dit hus, undersøge forskellige typer husplaner og behandle centrale overvejelser og terminologi, som potentielle husejere bør vide for at gøre deres designdrømme til virkelighed.

Til start i artiklen vil vi tage dig igennem lidt kort teori før vi dykker ned i hvordan du kan lave din egen med Floorplaner.

3 typer plantegninger

 1. Plantegningsskitser
 2. Byggeritninger
 3. Webstedsplaner

Selvom hver husplan er lidt anderledes, kan du læse dem alle sammen, hvis du kan læse en type husplan. Plantegningsskitsen er en simpel type husplan, der viser det grundlæggende layout og dimension af et hjem. Nogle gange får plantegninger en ekstra smule detaljer ved at tilføje diagrammer over senge, borde og andre møbler. Det er vigtigt at bemærke, at en plantegning ikke altid er tegnet i målestok.

En konstruktionsplan er imidlertid meget detaljeret; det omfatter alle elementerne i konstruktionen. Fordi dette er den plan, som en bygherre vil bruge til at færdiggøre et projekt, er det vigtigt, at tegningerne i denne plan er korrekte. Normalt tegnes konstruktionsplaner i en 1:100 skala, hvor en centimeter på planen repræsenterer en meter.

Den sidste hovedtype husplan er lokalitetsplanen eller undersøgelsen. Lokalplanen viser strukturens placering på grunden i forhold til grundens grænser. Denne plan skal også være nøjagtig, da forskellige jurisdiktioner hver især har forskellige specifikationer for, hvor tæt et hus kan bygges til lodgrænser.

Forstå din grundplan

Som tidligere nævnt er plantegninger det mest kritiske element i dine husplaner. Plantegninger tegnet i skala og vist ovenfra illustrerer, hvordan rum, rum og fysiske funktioner fungerer i forhold til hinanden i hjemmet. De er de vigtigste dokumenter, der viser, hvordan mennesker vil bevæge sig gennem rummet og interagere med deres hjem. Plantegninger viser, i hvilket omfang et rum vil fungere til det tilsigtede formål.

Hvis du forsøger at læse en plantegning, er her nogle vigtige elementer at vide:

 • Målinger: Grundplanen vil have fire sæt parallelle linjer på siderne af tegningerne. Disse linjer repræsenterer hele husets mål (også inklusive væggenes bredde). De øverste linjer refererer til den største dimension i hjemmet, såsom ydervæggene.
 • Tagoverhæng og vinkel: Stiplede linjer på husets yderside refererer til bredden af tagudhænget; stiplede linjer på tværs af hele grundplanen repræsenterer de forskellige tagvinkler.
 • Vinduer: Udtrykt som et firecifret tal, de to første tal refererer til et vindues højde, og det andet sæt refererer til dets bredde.

Der kan være nogle forkortelser på grundplanen, der er fremmed for dig. For eksempel, hvis du ser "Obsc" nær badeværelses- og toiletvinduerne, signalerer det til bygherren om at skjule glasset. Forkortelsen "DP" viser, hvor nedløbsrøret er placeret, og "MB" refererer til, hvor måleboksen er placeret. Selvom dae fleste af disse forkortelser er selvforklarende, er oplysningerne stavet fuldt ud i planen, hvis der er nogen tvetydighed. Med tid og øvelse kan det blive let at afkode husplaner. I stedet for overraskelser, der kan komme fra misforståelsesplaner, med denne form for forståelse, kan husbyggere opleve den sande glæde ved at se deres boligdesign komme til live. Opret forbindelse til Belman Homes for at forenkle din hjemmebyggelsesoplevelse.

Med det sagt og lidt terminologi på plads, vil vi fortsat i artiklen kun fokusere på plantegningsskitser og hvordan du laver dem.

Lav en plantegning med Floorplanner

I vores samling af tegneprogrammer har vi Floorplanner, som er et stærkt værktøj til at lave sine egne plantegninger. Man kan lave simple plantegninger med gratis versionen. Derudover kan man også lave en tegning af sit hus. Har man brug for mere avancerede funktioner, har de en betalt version. Men for langt de fleste vil den gratis version kunne gøre tricket.

Vi vil nu tage dig igennem de forskellige skærmbilleder du vil blive mødt af i Floorplanner og hvordan du kan bruge dem.

Dashboardet

Dashboardet giver dig adgang til alt, hvad du har brug for på din Floorplanner-konto. Her kan du se dine seneste projekter, administrere dine underbrugere og stilarter, få nogle tricks fra eksporten og selvfølgelig starte et nyt projekt.

Floorplanner Dashboard

2D Fremviser

I 2D -editoren vil du bruge det meste af din tid. Her vil du tegne og dekorere dine gulvplaner.

Floorplanner 2D Editor

 1. Dette er dit tegnepapir. Her tegner du din grundplan.
 2. Start med at tegne dit værelse. Du finder denne funktion til venstre i konstruktionsmenuen.
 3. Træk alle slags møbler og strukturelle elementer fra biblioteket, der indeholder over 1200 genstande. Du kan nå biblioteket ved at klikke på sofaen i øverste venstre hjørne.
 4. Når du vil tilføje et gulv eller design, kan du gøre det her.
 5. Skift visningen for at opleve din plan i 3D.
 6. Når du er færdig, skal du gemme din plan, udskrive den og klæbe den til din væg.
 7. Hvis du vil tilføje mere information om det hus, du har tegnet, kan du gøre det i sidebjælken. Du kan tilføje en beskrivelse, fotos, videoer, 360 panoramaer og ejendommens placering. Dette kan være meget nyttigt, for eksempel når du sælger dit hus.

3D Fremviser

I 3D fremviseren kan du få et godt perspektiv på din grundplan. Klik og træk for at flytte det rundt.

Floorplanner 3D Viewer

På denne måde kan du se planen fra alle mulige vinkler. Der er nogle nyttige værktøjer, der er unikke for 3D -fremviseren. Vi forklarer:

 1. Når du holder musen over 3D-visningsknappen, vises en menu. I denne menu kan du ændre visningsindstillingerne. Disse indstillinger kan være virkelig nyttige, når du arbejder med planen. For eksempel kan du skjule væggene midlertidigt, slukke for perspektivforvrængning og gå i fuld skærm.

Konklusion

Med det vil vi nu overlade dig til at starte med din egen gratis plantegning til dit hus! Du burde nu have den grundlæggende information til at kunne starte.

Hvis du vil læse mere om Floorplanner og hvad det kan, så henviser vi til vores artikel om Floorplanner.

God fornøjelse! 

;