Hvor meget strøm bruger en computer?

Camilla - Opdateret 10. oktober 2023

Hvor meget strøm bruger en computer cover billede

Kender du det? Du sidder ved din computer og arbejder, studerer eller spiller. Du sidder der i timevis, uden at tænke over det. Men ved du, hvor meget strøm din computer bruger i al den tid?

Ifølge Energistyrelsen bruger danske computere i gennemsnit 120 watt, når de er tændt. Det svarer til, at en gennemsnitlig dansker bruger omkring 1.500 kr. om året på strøm til sin computer.

I denne artikel vil vi se nærmere på, hvor meget strøm en computer bruger. Vi vil også se på, hvordan du kan spare strøm på din computer.

Hvor meget strøm bruger en computer?

Strømforbruget på en computer afhænger af en række faktorer, herunder:

  • Computertype: En bærbar computer bruger generelt mindre strøm end en stationær computer.
  • Alder: En nyere computer bruger generelt mindre strøm end en ældre computer.
  • Brug: En computer, der bruges til gaming eller videoredigering, vil bruge mere strøm end en computer, der bruges til kontorarbejde eller websurfing.

En almindelig stationær computer bruger omkring 120 watt, når den er tændt. En bærbar computer bruger omkring 40 watt, når den er tændt.

Hvad koster det at have en computer tændt?

Strømforbruget på din computer beregnes i watt. For at finde ud af, hvor meget det koster at have din computer tændt, skal du gange strømforbruget med elprisen.

I Danmark er elprisen omkring 3,5 kr. pr. kWh. Hvis du har en stationær computer, der bruger 120 watt, vil det koste dig omkring 4,2 kr. om dagen at have den tændt.

Hvor meget strøm bruger en gaming computer?

Gaming computere bruger generelt mere strøm end almindelige computere. Det skyldes, at de har kraftigere grafikkort og processorer, som kræver mere strøm at drive.

En gaming computer kan bruge op til 300 watt, når den er tændt. Det betyder, at det kan koste dig op til 10,5 kr. om dagen at have den tændt.

Hvor meget strøm bruger en computer i timen?

For at finde ud af, hvor meget strøm en computer bruger i timen, skal du dividere strømforbruget med 60.

En almindelig stationær computer bruger omkring 120 watt, når den er tændt. Det betyder, at den bruger 2 watt i timen.

Hvor meget strøm bruger en stationær computer?

Som nævnt ovenfor bruger en almindelig stationær computer omkring 120 watt, når den er tændt.

Dette tal kan dog variere afhængigt af computerens specifikationer. En computer med en kraftigere processor eller grafikkort vil bruge mere strøm.

Hvor meget strøm bruger en computer i dvale?

Når du sætter din computer i dvale, går den i en lavtstrømstilstand. I denne tilstand bruger din computer kun en brøkdel af den strøm, den bruger, når den er tændt.

En almindelig computer bruger omkring 1 watt i dvaletilstand. Det betyder, at du kan spare en del strøm ved at sætte din computer i dvale, når du ikke bruger den.

Sådan sparer du strøm på din computer

Der er en række ting, du kan gøre for at spare strøm på din computer. Her er nogle tips:

  • Sæt din computer i dvale, når du ikke bruger den.
  • Sluk for din computer, når du ikke bruger den i længere tid.
  • Opdater dine drivere til de nyeste versioner.
  • Brug en strømforsyning med høj effektivitet.
  • Sluk for unødvendige funktioner, såsom lysstyrken på din skærm og lydstyrken.

Ved at følge disse tips kan du spare en betydelig mængde strøm på din computer.

Konklusion

Din computer bruger en overraskende mængde strøm. Ved at følge tipsene i denne artikel kan du spare en betydelig mængde strøm på din computer og dermed penge på din elregning.

Ved at implementere disse tips kan du ikke kun reducere dit strømforbrug og spare penge på din elregning, men du kan også bidrage til at skåne miljøet ved at mindske dit elektroniske fodaftryk. Så husk at tage ansvar for dit computers strømforbrug og gøre en forskel både økonomisk og miljømæssigt.

;