Croquis tegning - Sådan kommer du i gang

Camilla - Opdateret 25. maj 2024

Croquis tegning af mennesker

Croquis, en kunstform med rødder i Frankrig, refererer til hurtige skitser af levende modeller. Disse skitser er designet til at fange modellens essens og bevægelse på kort tid, ofte inden for et par minutter. Croquis-tegning er en fundamental øvelse for kunstnere, der ønsker at forbedre deres observationsevner og tekniske færdigheder. Denne praksis kræver fokus på kroppens proportioner og dynamik frem for detaljer, hvilket gør det til en ideel metode for både begyndere og erfarne kunstnere. I denne artikel vil vi udforske, hvad croquis er, og hvordan man kan begynde at tegne disse livlige og udtryksfulde skitser.

Hvad er Croquis?

Croquis er en fransk betegnelse, der betyder "skitse" eller "hurtig tegning." Det er en kunstform, der primært fokuserer på at fange essensen og bevægelsen af en model, ofte i løbet af meget kort tid. Denne metode bruges ofte som en øvelse for kunstnere for at forbedre deres observationsevner og tekniske færdigheder. Croquis tegninger kan variere fra meget enkle streger til mere detaljerede skitser, afhængigt af kunstnerens stil og erfaring.

Croquis tegning af mandemodeller

Hvordan tegner man Croquis?

 1. Forberedelse:

  • Materialer: Du skal bruge papir, blyanter, viskelæder og en model. Nogle kunstnere foretrækker også kul eller farveblyanter.
  • Model: Modellen kan være nøgen eller iført tætsiddende tøj, så kroppens former og bevægelser tydeligt kan ses.
 2. Grundlæggende Teknikker:

  • Observation: Start med at observere modellen. Læg mærke til kroppens proportioner, stilling og vægtfordeling.
  • Grov Skitse: Begynd med en grov skitse for at fange modellens grundlæggende form og bevægelse. Brug lette streger, da du muligvis skal rette senere.
  • Konturlinjer: Tegn de ydre konturer af kroppen. Vær ikke bekymret for detaljer i starten; fokusér på de store former.
 3. Detaljering:

  • Anatomi: Når grundformen er på plads, kan du begynde at tilføje detaljer som muskler, knogler og andre anatomiske træk.
  • Skygge og Lys: Tilføj skygger for at give tegningen dybde og dimension. Observer hvordan lyset falder på modellen og brug dette til at skabe kontrast.
 4. Øvelse:

  • Tid: Croquis tegninger laves ofte på tid, fra 30 sekunder til flere minutter. Dette tvinger kunstneren til at fokusere på det væsentlige og ikke hænge sig i detaljer.
  • Variation: Prøv at tegne modellen i forskellige stillinger og fra forskellige vinkler. Dette hjælper med at udvikle en forståelse for perspektiv og proportioner.
 5. Reflektion og Forbedring:

  • Analyse: Efter hver session, brug tid på at analysere dine tegninger. Hvad fungerede godt, og hvad kan forbedres?
  • Fortsæt Øvelsen: Som med enhver færdighed, gør øvelse mester. Fortsæt med at tegne regelmæssigt for at forbedre dine færdigheder.

Croquis tegning af kvinde i kimono

Croquis tegning af kvinde i kimono med høj detaljegrad

Croquis Grupper og Kurser

Croquis grupper og kurser er populære blandt kunstnere på alle niveauer, fra begyndere til erfarne tegnere. Disse grupper giver en struktureret og støttende ramme for at praktisere croquis tegning og er ofte afholdt i kunstskoler, kulturcentre eller specialiserede kunststudier. Deltagelse i en croquis gruppe eller kursus kan tilbyde flere fordele:

 1. Guidet Instruktion:

  • Mange croquis kurser ledes af erfarne instruktører, som kan give værdifuld feedback og vejledning. Instruktørerne hjælper deltagerne med at forstå grundlæggende teknikker, såsom proportioner, perspektiv og lys/skygge.
 2. Struktureret Øvelse:

  • Kurser og grupper tilbyder regelmæssige sessioner, hvilket hjælper kunstnere med at opretholde en konstant praksis. Denne strukturerede tilgang er essentiel for at udvikle og forbedre tegnefærdigheder over tid.
 3. Modeladgang:

  • Croquis grupper og kurser sørger ofte for professionelle modeller, hvilket giver kunstnere mulighed for at arbejde med en række forskellige kropsformer og -stillinger. Dette er vigtigt for at udvikle en alsidig tegneevne.
 4. Kreativt Fællesskab:

  • At være en del af en croquis gruppe skaber en følelse af fællesskab og støtte. Deltagerne kan dele deres arbejde, udveksle ideer og lære af hinanden. Dette sociale aspekt kan være inspirerende og motiverende.
 5. Variation i Øvelser:

  • Kurserne kan inkludere forskellige typer af øvelser, såsom korte skitser på 1-2 minutter og længere sessioner på 10-20 minutter. Denne variation hjælper kunstnere med at tilpasse sig forskellige tegnesituationer og forbedre deres færdigheder i både hastighed og detaljerigdom.

Ved at deltage i croquis grupper eller kurser kan kunstnere drage fordel af både individuel vejledning og kollektiv læring, hvilket bidrager til en dybere forståelse og mestring af denne kunstform.

Forskellige croquis tegninger

Konklusion

Croquis er en effektiv måde at forbedre dine tegnefærdigheder på og er en fundamental del af kunstuddannelsen. Ved at fokusere på form, bevægelse og proportioner, kan du skabe dynamiske og livlige skitser. Husk, at øvelse og vedholdenhed er nøglen til at mestre croquis tegning.

;